skip to Main Content
Clash Tussen COVID-19 En Cloud. Bedreiging Of Kans?

Clash tussen COVID-19 en Cloud. Bedreiging of kans?

De uitbraak van het coronavirus heeft de wereld op zijn kop gezet. Niet alleen is er een groeiend besef van onze kwetsbaarheid, ook voor de manier waarop wij werken heeft het grote gevolgen. Onlangs kondigde Mark Rutte aangescherpte maatregelen aan. Begonnen we net weer langzaamaan te wennen aan de gang naar kantoor, nu is thuiswerken opnieuw de norm. Dat heeft nogal gevolgen voor de belasting van onze netwerken. Betekent dat dat er alleen maar technologische bedreigingen zijn, of zijn er ook nieuwe kansen te ontdekken?

Pieken in de vraag naar bandbreedte

Doordat we massaal vanuit huis werken, is de capaciteit die van onze netwerken gevraagd wordt, enorm. Vooral de vele videoconferenties en het explosief toegenomen gebruik van online samenwerkingsdiensten zoals Microsoft Teams, zorgen voor enorme pieken in de vraag naar bandbreedte, zowel van de cloud als van interne bedrijfsnetwerken en VPN-verbindingen. Veel bedrijven boden medewerkers al wel de mogelijkheid om thuis te werken, maar de schaal waarop dat nu gebeurt, had natuurlijk niemand voorzien. Een haperende internetverbinding is dan ook een veelgehoord probleem en standaard onderdeel van de vele thuiswerkbingo’s die in het leven zijn geroepen. Daar komt natuurlijk nog eens bij dat mensen ook buiten werktijd veel meer gebruik maken van het internet. Zo zagen streamingdiensten als Netflix, Disney+ en Videoland het aantal abonnementen groeien als nooit tevoren.

Weinig vertrouwen

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 61 procent van de wereldwijde IT-leiders die verantwoordelijk zijn voor de positieve digitale ervaring van hun klanten, er weinig vertrouwen in heeft dat dit ook daadwerkelijk lukt. Ook bleek dat 54 procent van hen te maken kreeg met initiële IT-storingen of -uitval van hun bestaande software, productiviteits- of samenwerkingstools als gevolg van de verschuiving naar werken op afstand in de eerste helft van 2020. Dit zijn maar een paar cijfers uit het onderzoek, maar de tendens is duidelijk.

COVID-19 brengt acceptatie van de cloud in stroomversnelling

Maar er is ook goed nieuws. De uitbraak van het coronavirus heeft de migratie naar en acceptatie van de cloud in een stroomversnelling gebracht. Bijna drie kwart van de respondenten van bovengenoemd onderzoek verwacht dat binnen vijf jaar vrijwel al hun workload in de cloud draait, of dat nou publieke, private of hybride omgevingen zijn. Daardoor daalt de werkbelasting van IT-teams op locatie van 35 procent pre-COVID-19 tot 22 procent in 2025.

Tijd om te shinen

Ook bieden al deze ontwikkelingen kansen aan bedrijven die hun zaken wel goed voor elkaar hebben. Als je goed kijkt naar de bedrijven die het ook in deze crisis goed doen, zijn dat vaak de bedrijven die bewegen, innoveren, en dingen anders zijn gaan doen dan ze daarvoor deden. Innovatie en beweging zorgt voor vooruitgang. Door te zorgen voor goede mensen, gestandaardiseerde en geoptimaliseerde processen en een toekomstbestendige IT-infrastructuur, kun je die beweging aan. Dan kun je een crisis het hoofd bieden, zo blijkt ook uit onderzoek van Gartner. Win het vertrouwen van je klanten – én je medewerkers – door steeds weer te laten zien dat je de pieken aankan. Doe stresstesten en deel de resultaten openbaar met je gebruikers, en laat zien dat je er bovenop zit, dat je steeds weer klaar bent voor wat komen gaat. Heb je je boel op orde, noodplannen en protocollen op de plank liggen en een vooruitziende blik? Dan is dit een mooi moment om te shinen en het verschil te maken.

Nieuwsgierig?

De juiste koppelingen tussen systemen leiden tot procesoptimalisatie, winst, efficiency en kwaliteit. Dat helpt je om mee te bewegen met de veranderingen die gaande zijn, en je kansen te pakken als ze voorbijkomen. Heb je behoefte aan een geoptimaliseerd en geautomatiseerd proces van documentcreatie en documentbeheer? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met je mee.

Back To Top