skip to Main Content
Pas De Werkbalk Snelle Toegang Aan Voor Prettig Werken

Pas de werkbalk snelle toegang aan voor prettig werken

dStyle, het documentcreatieprogramma van Documentaal dat als add-in aan Word is toegevoegd, voorziet in ongeveer 90 procent van alle functionaliteiten die je nodig hebt om je document te maken. Die andere 10 procent haal je, als gebruiker, uit Word zelf.

Met een kleine, eenvoudige aanpassing maak je de bereikbaarheid van die functionaliteiten veel gemakkelijker. Die aanpassing doe je in de werkbalk snelle toegang (quick access toolbar).

Die werkbalk vind je standaard links bovenin in het Office-programma. In de werkbalk heeft Microsoft al een paar veelgebruikte functies voor je aangemaakt, zoals de nieuw (new)-, opslaan (save)- en afdrukken (print)-opdracht. Het zijn opdrachten waarvoor je anders twee, drie of vier klikken nodig hebt.

Plaats werkbalk

De werkbalk snelle toegang staat nu op een weinig opvallende plaats. Om de werkbalk prominenter te tonen kun je deze verplaatsen naar onder het lint. Zet de muis op het naar beneden wijzende pijltje in de werkbalk snelle toegang, selecteer werkbalk snelle toegang aanpassen (…) en zet Snelle Jelle onder het lint.

Inhoud werkbalk

Ook de inhoud kun je naar believen aanpassen. Dit kan op twee manieren:

  1. Je zoekt in het menu van het Office-programma naar een door jou veelgebruikte functie. Vervolgens klik je met de rechtermuisknop op deze optie en vervolgens kies je voor Toevoegen aan werkbalk snelle toegang (…).
  2. Je klikt op het neerwaartse pijltje aan het einde van de Werkbalk snelle toegang en kiest een optie of selecteert Meer opdrachten (…) om uit alle Office-opties te kunnen kiezen.


Een heel handige opdracht is bijvoorbeeld Alle niet-afdrukbare tekens weergeven (…). Daarmee wordt in het document op je scherm duidelijk waar alle spaties, harde returns, inspringen en andere ‘onzichtbare’ tekens zitten. Klik op het bovengenoemde pijltje in de snelle werkbalk, klik met de muis en selecteer de opdracht die jij wilt.

En wil je een printvoorbeeld zonder eerst naar afdrukken (print) te hoeven gaan? Of wil je het document afsluiten zonder rechtsboven op het rode kruisje te klikken, waardoor het hele programma gelijk stopt? Ook daarvoor zijn icoontjes voor de werkbalk snelle toegang voorhanden.

Opdrachten

De meest gebruikte opdrachten zie je al zodra je met de muis op dat pijltje klikt. Andere zal je wellicht moeten zoeken: op de onderste regel kun je voor meer opdrachten… (more commands…) kiezen. Als je dat wilt, is het wel handig om een beetje te weten waar je naar zoekt. Als je bijvoorbeeld de snelle toets voor document afsluiten (close document) zoekt, tik je in het zoekkader ‘sluiten’, en Word selecteert voor jou alle opdrachten waarin het woordje ‘sluiten’ voorkomt. Even doorscrollen… en je hebt ‘m.

Nooit anders meer

Het is even de tijd nemen om de werkbalk snelle toegang aan te passen aan jouw wensen. Het is soms ook even zoeken voordat je de opdracht gevonden hebt. Maar als je hem dan hebt gevonden en geselecteerd…echt, je zal niet anders meer willen!

Veel succes!

Back To Top